tisdag 30 april 2013

Från frö till frö

På No:n har vi  arbetat med  ett arbetsområde som hette Från frö till frö, vi fick plantera frön i små krukor som sedan har stått under en lampa i klassrummet. Vi har följt hur de har växt och mätt Åkerkålen varje vecka.

Vi har jobbat med tre olika papper, så här såg det ut.
 
De växte väldigt mycket och väldigt snabbt och vi fick sätta dit pinnar som skulle hålla upp dem.

 
 
Och vi fick göra diagram på hur mycket de hade växt och så här kan ett diagram se ut.


 

Vi fick också lära oss om hur ett bi polinerar växter och vi fick polinera våra blommor med döda bin som vi hade limmat fast på en pinne.



 
 

Så här såg hela klassens blommor ut.


     Skrivet av Viktor, Rebecca och Johanna.





fredag 26 april 2013

Torsdag & Fredag v.17

På torsdag så hade vi musik första timmen, tillsammans med Bengt.Vi sjöng om blåsippan och spelade ukulele. Sen gick alla ut på rast. Och några tjejer gick och gunga. Sen var det bild för halva klassen dom andra hade egelska. På bilden så gjorde vi dikter och hjärtan.  Här är en dikt:

  Rosor är röda
violer är blå
      äckliga måndag
          jag hatar dig så.     
 
 
Musikläraren Bengt
 
 
På Fredagen tränade vi på vår sommar-show. Det var kul, sen var det rast. På rasten var det många som spelade vägg. Sen hade vi bild nere i skapen medans halva klassen hade engelska. På bilden gjorde vi dikter som man limmade på när vi gjorde hjärtan.
t.e.x den här dikten:
                                   Röda rosor på en sommar äng
                Och glittrar i solen
                                  sken som en diamant av sten.
 
så kan en dikt vara. Efter bilden var det rast  sen hade vi multiplikations förhör och sen var det
lunch mums.
 
Skrivet av Ella och Martina
 
 
 
 
                                             

onsdag 24 april 2013

Besök på Skinnmuseet

På morgonen hade vi Malungs historia och vi pratade om skinn. På eftermiddagen gick vi till skinn- museet på Jannesgården. Där träffade vi några personer från föreningen skinnfolket. De hette Ola och Yvonne.Vi delade upp oss i två grupper. Den ena gruppen fick gå upp och kolla på skinnkläderna. Den andra gruppen fick sitta kvar och lysna på Ola när han berättade om Malungs historia.

 
 Sedan bytte vi och den andra gruppen fick gå upp och titta på skinnkläderna och så här såg det ut då.


 
Kläderna var fina, speciellt en svart skinnjacka som alla ville ha. I ett rum fanns det skinn av lax och aborre. I ett annat rum fanns det massor av gamla strykjärn och symaskiner som var jätte tunga.Det fanns också skor,mössor och vantar av skinn.
 

 
 
Det fanns också boxningshandskar och fotbollsskor.Kanske Zlatan har haft dom?
Sedan samlades alla där nere och vi fick bullar och festis.
 
 
 
 
 Visste ni att för länge sedan fanns det ett språk i Malung som hette skinnarmål, det språket hade dom när dom reste runt i olika gårdar när dom skulle prata med varandra när dom inte ville avslöja hur dom gjorde med skinnet.

 
Alla fick varsin bok som hette Blötpojken och stjärnhimlen. Sedan klädde vi på oss och gick hem.
 
 
 
Skrivet av: Emma och Lovisa

tisdag 23 april 2013

Pokemon

 
På rasterna brukar vi spela Pokemon. 
 
 
 
 
 
av Viktor,Emil TH och Anton.

måndag 22 april 2013

Husbygge

I höstas hade vi teknik med Karin, då jobbade vi med El och den sista arbetsuppgiften eller temats sista uppdrag var att tillsammans med en kamrat installera elektrisk belysning i en modellbostad, med hjälp av de kopplingsscheman de jobbat med tidigare.

När arbetet var klart skulle de presentera följande om deras modellbostad för klassen:
  • Demonstrera hur belysningen fungerar.
  • Berätta med hjälp av kopplinsscheman hur de kopplat lampor och strömbrytare.
  • Berätta om hur många saker de har som behöver el i huset och hur de kan spara el.

Ur syfte och det centrala innehållet i Lgr 11 i teknik ska eleverna bland annat:" genom undervisningen ges förutsättningar att utveckla kunskaper om teknik i vardagen. Undervisningen skall bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik. Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla egna tekniska idéer och lösningar".

Ett arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar är just att jobba med egna konstruktioner, där eleverna får lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt. Där de kan lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga.

Vi började arbetet med en grupp/par indelning, sedan delades papplådor ut. Inspirationen flödade i klassrummet. Några par gick ihop och bildade tvåvåningshus. Några valde att göra ett rum medans andra valde att göra flera rum och våningar i sin låda. När de hade bestämt sig för hur huset/rummen skulle se ut fick de göra en ritning och planera var fönster, dörrar och lampor skulle vara. Vi blev så engagerade så vi inredde med tapeter, gardiner, mattor på golven, möbler och andra inredningsdetaljer. Vi glömde nästan bort för ett tag att vi skulle dra ström och koppla sladdar och strömbrytare, men naturligtvis har vi gjort det också. Så här blev resultatet:
















                                               

Regler

För att alla i klassen ska trivas och må bra, startade vi läsåret med att tillsammans utforma de regler vi ville ha, sedan ritade alla av sin hand och skrev sitt namn i den.

 
Våra regler läser vi upp varje dag, för att påminna oss själva om hur vi vill ha det i klassrummet.

fredag 19 april 2013

Välkomna

Välkomna till klassens blogg, här kommer vi att skriva om vad vi gör i skolan. Tanken är att eleverna varje dag ska turas om att skriva ett inlägg om vad vi pysslat med under dagen. Kanske lägga upp bilder, inte på eleverna men på sådant som vi gjort.